ЮРОДСКОЙ СМІХ ЯК ПРОЯВ БОГОХУЛЬСТВА: ДОСВІД ПРОБЛЕМАТИЗАЦІЇ - Петриківська, Олена (Докса, 2017)
У статті піддається критичному аналізу ставлення до юродства як нонконформістської форми релігійності. Обговорюється динаміка альтернативних інтерпретацій цієї форми святості. Юродство як релігійна практика орієнтоване на пошук правил комунікації з тими чи іншими видами сакрального, на пошук меж і характеристик, притаманних світу священного. Особливістю православної традиції є відсутність в церковних текстах розробленої концептуалізації святості при високій значущості даного поняття. Це відноситься і до середньовічного богослов’я, і до церковної науки Нового часу. Виникає зазор між нормативним текстом і практиками. Він являє собою простір вільного експериментування.