ДОЛЯ ЯК ІРОНІЯ МРІЇ (НА ПРИКЛАДІ ЛІНІЙ ДОЛІ ПЕРСОНАЖІВ ФІЛЬМУ «ВЕЧІР БЛАЗНІВ» ІНҐМАРА БЕРҐМАНА) - Іванова-Георгієвська, Неллі (Докса, 2012)
Долю потрактовано як результат іронічної гри мрії, коли людина не усвідомлює багатомірність своїх мріянь і їх входження до горизонту потенційних прагнень. Лінії долі персонажів фільму «Вечір блазнів» Інґмара Берґмана засвідчили правомірність такого тлумачення.