ДОЛЯ МОВИ В ЕКЗИСТЕНЦІЇ ВИГНАННЯ (на підступах до проблеми) - Соболевська, Олена (Докса, 2018)
У статті розглядається вигнання як екзистенційний стан в його взаємозв’язку з мовою і поетом, як зберігачем мови. Ґрунтуючись на долі Йосипа Бродського, автор показує, що вигнання для поета – це перш за все вигнання з рідної культури і рідної мови. Опинившись у вигнанні, поет вибудовує свій дім засобами своїй мови і вперше рухається до всесвіту і самому собі як знову знайденому сакральному буттю. Вигнання, усвідомлене поетом як його природний і, разом з тим, необхідний метафізичний стан, виступає в якості повитухі поетичної думки.