САКРАЛЬНЕ І МУСІЧНЕ: ВІД МІСТЕРІЇ ДО ОПЕРІ - Ковальова, Ніна; Левченко, Віктор (Докса, 2018)
Розглядануті нелінійні, дифузні відносини сакральної та музичної компоненти в історії європейської художньої культури. Акцентовано увагу на взаємозв’язок теоретичного філософського дискурсу і художніх практик в різні соціокультурні епохи: античність, середньовіччя та Відродження. Взаємопроникнення сакрального і музичного інтерпретується як глибинна світоглядна передумова виникнення опери.