СМІХ І КУЛЬТУРА (СЕМІОТИЧНИЙ АСПЕКТ) - Михайлюк, Олександр; Вершина, Вікторія (Докса, 2019)
Робиться спроба розглянути сміх як соціокультурне явище, визначити місце сміху в культурі. Культура розглядається з семіотичної точки зору як знакова система. Сміх знаходиться «на межі» культури. При цьому сміх соціально, історично і культурно обумовлений. В процесі соціальної еволюції сміх набуває знаковості. З семіотичного погляду сміх розглядається як явище, що виникає внаслідок порушення усталеного порядку сигніфікації, утрати знаком свого значення чи набуття ним нового, несподіваного значення та смислу. Сміх постає як свого роду реакція на репресивність культури, та в той же час він зміцнює культуру.