ДО ПИТАННЯ ПРО СПЕЦИФІКУ КОМІЧНОГО ЕЛЕМЕНТУ В УКРАЇНСЬКИХ ВЕРТЕПНИХ ВИСТАВАХ - ЗІНОВ’ЄВА, Тетяна Анатоліівна (Докса, 2004)
Традиційно вистава українського вертепу складалася з двох частин: поважно-релігійної та комічно-побутової. Сполучення цих елементів відоме ще з часів середньовіччя. Але драма українського вертепу поєднувала серйозне та комічне своєрідно. Якщо в західних виставах побутові сценки гралися між діями і сюжетно ніяк не були пов’язані з основним ходом релігійного дійства, виконуючи суто розважальну функцію, то в українському вертепі комічна вистава була доволі самостійною та відокремленою від сакральної дії Різдва, що й викликало потребу окремого простору. Так, в архітектурі вертепних скриньок мирські сценки займали цілий поверх: якщо сакральні герої діяли на верхньому ярусі, то профанні персонажі – тільки на долішному. Такий чіткий, навіть строгий, розподіл вертепної дії, де персонажі грали виключно на своєму просторі, не втручаючись у інший, є однією з найголовніших ознак, що різнить наш вертеп від його західних аналогів, наприклад крешів та шопок. На цю своєрідність українського вертепу вказували О. І. Білецький, П. І. Житецький, М. К. Йосипенко, П. О. Морозов, М. І. Петров, І. Я. Франко.