ТВОРЧІСТЬ ІВАНА КОТЛЯРЕВСЬКОГО В КОНТЕКСТІ РОМАНТИЧНОЇ ІРОНІЇ - ГРИБКОВА, Юлія Ігорівна (Докса, 2004)
Специфіка українського романтизму як філософії й світогляду тільки в останні роки почала привертати увагу дослідників, тому звернення до неї є вельми актуальним. Феномен романтичної іронії, опрацьований теоретиками єнської школи, в українській філософії взагалі є маловідомим – відсутнє систематизоване його осмислення. Аналіз творчості представника українського романтизму Івана Котляревського вже ставав предметом наукових досліджень, але ще ніколи не проводився в контексті романтичної іронії. Дана стаття має на меті розкрити прояви і прийоми романтичної іронії у творчості видатного українського романтика Івана Котляревського, а саме в його творах “Енеїда”, “Пісня князю Куракіну”, “Москаль-чарівник”.