ПИТАННЯ ПРО ПРЕДМЕТНУ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ПРАВДОПОДІБНИХ МІРКУВАНЬ - Райхерт, Костянтин (Докса, 2023)
У дослідженні ставиться питання про предметну приналежність правдоподібних міркувань. Традиційно логіка вважається дисципліною, що вивчає правдоподібні міркування, включаючи аналогію та індукцію. Проте евристика, теорія ймовірності та евристична логіка як гібрид логіки та евристики також претендують на вивчення правдоподібних міркувань. Претензії цих чотирьох дисциплін можна пояснити тим, що серед науковців та філософів немає загальноприйнятих визначень понять «ймовірність», «логіка» та «евристика», а отже, немає чітко визначених дослідницьких сфер, до яких ці дисципліни (теорія ймовірностей, логіка та евристика відповідно) застосовуються, з огляду на відсутність єдності серед науковців і філософів як у межах, так і поза межами їхніх власних дисциплін. Відсутність єдності серед науковців і філософів можна пояснити розмаїттям підходів, течій, шкіл, традицій і тенденцій, величезними обсягами даних, а також всілякими розширеннями, інтервенціями та диференціаціями самих дисциплін.