МІФОЛОГІЧНІ ОБРАЗИ У СУЧАСНІЙ ІНДІЙСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ: ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ - Рижик, Марія (Докса, 2023)
Ця стаття присвячена «новій індійській міфотворчості» – саме таким терміном ми позначили літературні твори письменників 21-го століття, в яких спостерігається трансформація індійського міфу. На прикладі аналізу реінтерпретацій «Рамаяни» сучасними індійськими письменниками Кавітою Кане, Амішем Тріпаті та Девдаттом Паттанаїком ми виділили основні соціокультурні функції міфу в сучасній індійській літературі. Серед них: функція збереження традиційної та культурної пам’яті, функція інновації та креативності та компенсаторна функція. У таких творах відбувається свідома редукція, що є наслідком спрощення текстів. Незважаючи на те, що «нова індійська міфотворчість» пропонує матеріал для рефлексії та аналізу, вона дає псевдо-духовне розуміння філософських аспектів індуїзму, так як підносить стародавні цінності масовому споживачеві, виходячи з потреб нашого часу.