ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКА СПАДЩИНА А. Г. ГОТАЛОВА-ГОТЛІБА НА ТЛІ ФІЛОСОФСЬКИХ ТРАДИЦІЙ 1920–1940 РР. - Левченко, Валерій (Докса, 2023)
У статті аналізуються історико-філософські праці історика та педагога А. Г. Готалова-Готліба (1866–1960) періоду 1920-х–1940-х рр., присвячені дослідженню історії та філософії педагогіки ХІХ – початку ХХ ст. Показуються їхній творчий, оригінальний, самобутній характер та підкреслюється їхнє значення для історії філософії та культури другої чверті ХХ ст. На прикладі аналізу історико-філософської спадщини А. Г. Готалова-Готліба розглядається процес розвитку філософії в одеському професійному університетському та академічному середовищі зазначеного періоду. Виявлено особливості підходів до питань філософії науковцем та з’ясовано роль і значення його історико-філософських ідей для сучасної філософської думки.