САТИРА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ЯК ВИЯВ РОМАНТИЧНОЇ ІРОНІЇ - Кашуба, М. В. (Докса, 2019)
Довгі роки творчість Тараса Шевченка розглядалась як голос протесту революціонера-демократа й антиклерикала проти царизму, кріпосництва й клерикалізму. Романтизм як філософія і світогляд у такому контексті вважався засобом відходу від дійсності, відволікання сучасника у світ мрії й уяви, що мало реакційний характер. Тому Тараса Шевченка ніяк не можна було вважати представником романтизму.