МІРА КОМІЗМУ ПРОТИ МІРИ ТОТАЛІТАРИЗМУ (ПРАКТИКА КОМУНІСТИЧНОГО БУДІВНИЦТВА У СВІТЛІ УКРАЇНСЬКОГО ФОЛЬКЛОРУ) - Іваненко, В. В.; Гарник, О. В.; Голуб, А. І. (Докса, 2019)
Сміх, як відомо, справа серйозна, а особливо сміх у багатовіковій історії людства, яка, здавалося б, значно більше приводів давала для сліз чи гірких переживань, аніж для сміху та жартів. Проте саме в історичному поступі суспільства дістала якнайкращу апробацію відома ще з сивої давнини формула Арістотеля, згідно з якою смішне є частиною потворного. Іншими словами, в основі арістотелівського визначення, багато разів і в багатьох інтерпретаціях повтореного філософами більш пізньої доби, в основі сміху чи комізму лежав "відгук на якусь негативну цінність".