ПАРА-ТОЛКІНІЗМ І ПАРОДІЯ: ДОВЕДЕННЯ ДО АБСУРДУ І “ВИВЕДЕННЯ З АБСУРДУ” - КОЛЕСНИК , Олена (Докса, 2005)
Вплив Дж. Р. Р. Толкіна на культуру ХХ–поч. ХХІ ст. загальновідомий. Його твори стали одним з джерел сучасної фентезі та лягли в основі масштабного та багатогранного явища толкінізму, який виявляється в наукових дослідженнях, створенні витворів мистецтва і навіть в реорганізації способу життя певних людських спільнот. Увесь цей культурний шар має і своєрідний сміховий аспект, вивчення якого є подвійно актуальним, оскільки одночасно допомагає з’ясувати сутність такої універсалії людського буття як сміх, та краще зрозуміти душу людини нашої епохи. Результати такого дослідження мають безпосереднє відношення до збагачення таких наук як філософія, естетика, мистецтвознавство, психологія тощо.