ПРЕОБРАЖЕННЯ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ ЧЕРЕЗ ОСОБИСТИЙ ДОСВІД ПЕРЕЖИВАННЯ «МИТІ» (OJEBLIKKET-AUGENBLICK) - Кирилюк, Олександр (Докса, 2022)
Exaíphnes (Платон), rhope (Біблія), moment (латинські автори), ojeblikket (К’єркегор), Аugenblick (Гайдеггер) як (англійськи переклади) “in the blink of an eye“, “moment of vision“, “glance of an eye“, “instance“, “suddenness“, “decisive moment“, чи українською ‘за миг ока’, ‘на-млі- ока’, ‘за миг ока’, ‘моментально’, або російською ‘в мгновение ока’ тощо – все це є поняттєвими формами одного концепта «мить», котрий виражає перехід речей чи явищ від одного стану до іншого через випадіння з часовості. Мить є атемпоральною за визначенням, тому що якби вона мала часові виміри, то перехід від одного стану до іншого мав би призводити до такої ситуації, коли річ поєднувала б у собі обидва стани, минулий і майбутній. Наприклад, річ, що почала рухатись, мала одночасно і рухатись, і перебувати у спокої. Теж саме стосується й переходу від нашого земного світу до світу божественного або від грішної людини до людини праведної. На відміну від усіх теоретичних дослідників «миті» Григорій Сковорода був єдиним, хто реально пережив цю «мить» (Ojeblikket, Augenblick) як чудо переходу від занепалої темпоральності до сяючої божественної вічності, що відбулося у 1770 році у саду Троїцької обителі під слобожанською Охтиркою з попереднім отриманням дару ясновидіння, що знайшло прояв у приголомшливому прозрінні (Augenblick у Гайдеггера має й таке значення) та тілесному і духовному преображенні.