РІЗНОМАНІТТЯ МАНДРІВ (КУЛЬТУРНО-СЕМАНТИЧНИЙ АНАЛІЗ ФЕНОМЕНУ) - Михайлюк, Олександр; Вершина, Вікторія (Докса, 2022)
Виходячи з багатовимірної реальності культурного простору робиться спроба показати різноманіття проявів та інтерпретацій феномену мандрів в культурі, розглянути фактори, що ініціюють подорожі. Розглядається різноманіття форм феномену мандрів, що виникають в історії культури, робиться спроба приведення до спільного знаменника різноманітність практик «переміщення в просторі». Мандри розглядаються як переміщення (реальне або віртуальне) за межі повсякденного буття, за межі свого культурного простору, як окультурення, освоєння і присвоєння чужої культури чи неокультуреного простору. Мандри постають як джерело змін та новизни в історії.