«НЕФОТОГРАФІЧНЕ»: СЕРГІЙ БРАТКОВ ТА БОРИС МИХАЙЛОВ - Чех, Наталя (Докса, 2022)
У статті проаналізовано ігрові передумови створення, способи здійснення та умови сприйняття творів Б. Михайлова та С. Браткова — мультимедійних інсталяцій «Жертва богу війни» та «Скринька для трьох літер», представлених у виставковому проєкті «Алхімічна капітуляція» Центру сучасного мистецтва Сороса в Севастополі в липні 1994 року. В результаті дослідження виявлено, С. Братков та Б. Михайлов обрали в якості художньої мови для проєкту «Алхімічна капітуляція» «нефотографічне» — мову карнавальних форм та карнавальних символів. Мультимедійна інсталяція «Жертва богу війни» поєднує в собі такі форми народної сміхової карнавальної культури: театрально-видовищні форми — гепенінг, зафіксований на відео, та три арт-об’єкти — асамбляжі, що були створені на основі фотографічних зображень. Мультимедійна інсталяція «Скринька для трьох літер» поєднує в собі різні форми народної сміхової карнавальної культури: театрально-видовищні форми — гепенінг, зафіксований на відео, артоб’єкти (скринька, дошка тощо); словесно-сміховий твір — пародійне висловлювання на дошці, а також одну з форм фамільярно-майданного мовлення. В обох інсталяціях міфологія матріархату отримує своє узагальнення та завершення в амбівалентному образі Великої матері — Матері–Землі. Автору вдалося показати застосовність концепції «народной сміхової культури» М. М. Бахтіна, а також герменевтики античного міфу О. Ф. Лосєва, тощо як критичних дискурсів для аналізу творів й проектів сучасного мистецтва на прикладі проекта киевского ЦСМС «Алхімічна капітуляція» (1994).