«ЕКСПЕРИМЕНТ ЧИСТОГО РОЗУМУ» ІММАНУЇЛА КАНТА - Райхерт, Костянтин (Докса, 2024)
Стаття присвячена розкриттю специфіки поняття «експеримент чистого розуму», запропонованого Іммануїлом Кантом у передмові до другого видання книжки «Критика чистого розуму». Кант розглядав експеримент чистого розуму як синтетичний метод метафізики, такий, що можна розглядати як науковий метод, якщо вважати метафізику справжньою наукою спекулятивного розуму. Цей метод передбачає висунення припущення, яке може привести до революції в метафізиці та зробити метафізику справжньою наукою, через яку розум зможе пізнавати світ, подібно до математики чи фізики (природознавства). Суттю експерименту чистого розуму є розрізнювання між речами як явищами, тобто предметами досвіду та розсудку, та речами в собі, які, попри те, що є непізнаваними, дають підґрунтя для принципу безумовного, що гармонізує частини людського пізнання.