«СМІШНЕ САМЕ СЕБЕ ВИЯВИТЬ…» (ГОГОЛЬ ТА НОСІЇ РІЗНОМАНІТНИХ «СМІХІВ» У «РЕВІЗОРІ») - Звиняцьковський, Володимир (Докса, 2016)
У статті розглядається феномен імперсько-російського державного мислення українця Гоголя в аспекті наслідків щодо спроби сатиричного зображення типово української корупції любих друзів. Громоподібний «гомерічний» сміх царя на прем’єрі «Ревізора» ніби засвідчував перспективу негайної загибелі негативних явищ у середовищі провінційного чиновництва (мало не від самого цього сміху). Результатом геніальної помилки молодого державника Гоголя стало створення ним речі гумористичної (на віки), а не сатиричної (допоки не вмре явище, що висміюється).