ЕСТЕТИЧНИЙ ХАРАКТЕР КОНЦЕПЦІЙ СМІШНОГО В АНТИЧНОСТІ (ЦИЦЕРОН І АРІСТОТЕЛЬ) - БИСТРОВА, Світлана (Докса, 2010)
Цицерон був одним з тих філософів, які, крім думок, філософських питань і відповідей на них, «збирали» і сміх, і сміх яких збирали інші люди. Сучасники і нащадки писали про незвичайну популярность цицероновскої дотепності. Його жарти збиралися і оформлялися в окремі збірники поряд з філософськими трактатами і політичними промовами, ставали надбанням римлян і поширювалися за межі Риму. Розроблена ним «теорія сміху» - одна з небагатьох подібних теорій, що дійшли до нас з античних часів. У роботах, присвячених історії розвитку естетичних категорій, Цицерон згадується в якості одного з авторитетів в області теорії комічного, поряд з Аристотелем.