ІМАГОЛОГІЧНИЙ БЕСТІАРІЙ У ПОЛІТИЧНІЙ КАРИКАТУРІ НА МЕЖІ XIX-XX СТОЛІТЬ (1890-1905): ЗООФІЗІОГНОМІКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ВІЗУАЛЬНОЇ РИТОРИКИ - Троіцький, С. (Докса, 2020)
У статті досліджуються політичні карикатури, які були надруковані у виданнях Російської імперії в 1890-1905 рр. Об’єктом дослідження є карикатури, в яких образ Чужого представлений зооморфно, а в якості самого Чужого представлено іншу державу (Німеччина, Англія, Австрія, Японія, Туреччина). Автор не дає докладний опис конкретних карикатур, акцентуючи увагу на тому, що ці бестіарні образи є спільними для всіх сатиричних журналів, в тому числі і іноземних, і являють собою сформовану іконографію Чужого. На думку автора, уявлення антропоморфного образу у вигляді тварини (монстра) є сформованим тропом візуальної риторики, а карикатура - її жанром.