ІНСТРУМЕНТАЛЬНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ХРЕЩЕННЯ ЯК БЛАГОДАТНОГО ЗАСОБА У БАПТИСТСЬКІЙ ТРАДИЦІЇ - Санніков, Сергій (Докса, 2018)
На тлі загальноприйнятого уявлення про антісакраменталізм баптистської традиції, стаття демонструє, що інструментальне розуміння хрещення, як засоба благодаті, історично притаманне цій релігійній групі. Баптисти не погоджуються з «механічним», незалежним від одержувача поясненням хрещення, як засобу зв’язування матеріального ритуалу з духовною реальностю. Але інтерпретуючи розуміння благодаті, як дара, а не даності, в якому Дарувальник віддає себе повністю і без залишку, вони легко приймають ідею хрещення, як інструментального засобу благодаті в разі активного згоди одержувача Дара.