ФОРМУЛА ЩАСЛИВОГО СМІХУ - Золотарьова, Олена (Докса, 2010)
Нарешті, як свідчить зазначений в епіграфі свідок, українські мотиви долучилися до Одеської Гуморини. Можливо, це мікро-крок до подолання прірви між культурними традиціями української нації та одеськими карнавальними символами. Продовжуючи дослідження природи Одеського “гуморинного” карнавалу у контексті традиційних духовних цінностей нашого народу, ми не змінили своєї точки зору щодо комерціалізації та політизації карнавального руху, а також необхідності переносу його з дня Великого посту на іншу дату – Маслений тиждень, День міста тощо, хоча розуміємо малу ймовірність щось змінити у цих питаннях. Багаторічні дослідження “формули сміху”, зокрема в український історії і в одеській традиції, дозволили звернути увагу на деякий феномен у сміховій культурі українців, який досі детально не проаналізований.