СМІХ ДЕМОКРІТА І СЛЬОЗИ ГЕРАКЛІТА. СМІХОВИЙ ПОЧАТОК В АНТИЧНІЙ БІОГРАФІЇ - ГОЛУБОВИЧ, Інна (Докса, 2010)
Мета цього дослідження - виявити і проаналізувати сміховий початок в античній біографії, продемонструвати його історико-культурні підстави і смисли. теоретичні основи для розробки даної теми ми виявляємо в класичних зразках біографічного жанру античної епохи - в працях Плутарха, Діогена Лаертського, Лукіана, Светонія. Сучасну інтерпретацію як античний біографічний жанр, так і сміхова його компонента, отримали в роботах М. Бахтіна, С. Аверинцева, М. Гаспарова.