ПАНДЕМІЯ COVID-19 І ЛОКДАУН ОЧИМА КАРИКАТУРИСТА - Насиров, С. (Докса, 2020)
Стаття присвячена карикатурам періоду пандемії COVID-19 і карантину, як джерела реконструкції масових настроїв городян навесні 2020 року. Спираючись на модель Е. Кюблер-Росс виявлені найбільш популярні сатиричні сюжети періоду карантину і позначені характеристики масиву карикатур початку 2020 року. Поняття стадій заперечення, гніву, торгу, депресії і прийняття міцно вкоренилося в масовій культурі. Ця наукова модель згадується в статтях і серіях, і англійський художник, підприємець і колекціонер Деміен Херст створив серію картин, назвавши їх абревіатурою «DABDA» (заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття). Розглядаються характерні теми коронавірусних карикатур («коронакарікатур»), методи візуалізації, які розширюють семантику тексту, включаючи сюжети 2020 року, в глобальному есхатологічному дискурсі. Даний огляд конкурсів карикатури початку 2020 року. Автор приходить до висновку про необхідність міждисциплінарного дослідження карикатури як жанру. Систематична дослідницька робота в області карикатури є важливим завданням спільноти. Проблема коронавірусу є глобальною проблемою, рух «коронакарікатур» започаткує інші ефективні рухи в галузі комунікації візуального мистецтва з суспільством. Карикатуристи повинні бути ефективними в умовах соціальних криз, коли в мистецтві та медіа-просторі посилюється потреба, як в креативності та евристичності, так і в соціальній відповідальності художника.